Hé schoorsteen: stoppen met roken, doe je zo!

– 3 juni 2019 / – Mooi & Gezond –

Kun jij die nicotinestokjes maar niet weerstaan? Een verslaving is moeilijk te verslaan. Daarom was het afgelopen vrijdag 31 mei, wereld Niet-Rokendag. Deze dag moet rokers aanmoedigen om hun sigaretten vaarwel te zeggen. Maar wat is de beste manier om te stoppen met roken? Vier experts van NU.nl geven je advies plus een stappenplan om te stoppen met roken.

De twee onderdelen van een rookverslaving

Een rookverslaving bestaat uit de fysieke afhankelijkheid van nicotine en de gewoonteverslaving. Deze beide aspecten moeten in meer of mindere mate getackeld worden, om de rookverslaving de baas te worden. Legt Esther Croes van het Trimbos-instituut ons uit.

“Je bent gewend er eentje na het avondeten te roken, of in het café, maar ook bij bijvoorbeeld stress.” Maar wie denkt dat een sigaret ontspant, heeft het mis. Een peuk helpt helemaal niet tegen stress, alleen tegen de ontwenningsverschijnselen sinds de vorige sigaret, die aanvoelen als stress.

Rookstopbegeleiding

Wanda de Kanter, longarts en tabaksindustrieactivist, vertelt: “Rookstopbegeleiding is een vorm van cognitieve gedragstherapie, je gedachtekronkels worden ontrafeld. Hoezo, ‘roken is gezellig’? Dus de 75 procent van de mensen die niet rookt, is niet gezellig?”

Sommige rokers moeten ook leren omgaan met frustraties of verdriet, vertelt Simons: “Als je als puber bent gaan roken, was dat precies toen je zou leren omgaan met emoties.” Ook kan een coach helpen bij het kiezen van eventuele hulpmiddelen voor het fysieke afkicken.

Hoe je een rookstopbegeleider vindt?

Wanda de Kanter raadt de praktijkondersteuner van de huisarts aan. Niet elke praktijk heeft echter zo’n dienst. Ga in dat geval toch naar de huisarts om te vragen naar een doorverwijzing. Verder staan in het Kwaliteitsregister Stoppen met Roken alle coaches die een training tot rookstopbegeleider hebben gedaan.

Let op: Iedereen mag zich in Nederland ‘coach’ noemen, maar dat betekent nog niet dat iedereen ook de juiste kennis en ervaring voor rookstophulp heeft. “Sommige begeleiding kan zelfs kwaad, omdat ze bijvoorbeeld farmacotherapie echt ontmoedigt terwijl we weten dat die voor veel mensen gewoon werkt.”

Op eigen houtje stoppen met roken

En wat als je op eigen houtje wilt stoppen? “Dat kan natuurlijk ook”, aldus Croes. “Van de één miljoen rokers die een stoppoging wagen, doet maar 5 procent dat volledig met coaching.” Maar wees dan wel goed voorbereid, adviseert De Kanter. “Zorg dat je goed weet waarom je wilt stoppen en schrijf dat op.” Op haar website heeft De Kanter een vragenformulier waarmee je je gedachten op een rij kunt zetten.

Enkele hulpmiddelen tegen de fysieke verslaving:

1. Champix (op recept): zorgt ervoor dat sigaretten minder lekker smaken.
2. Andere geneesmiddelen op recept, zoals Zyban en Nortrilen, kunnen helpen tegen ontwenningsverschijnselen.
3. Nicotinepleisters: zorgen voor een soort ‘basisniveau aan nicotine’ in je lichaam en bouwen dat langzaam af.
4. Nicotinekauwgom: geven pas een dosis nicotine af bij de plotse trek in een sigaret Ook dit wordt afgebouwd.

Let op: niet iedereen heeft zulke hulpmiddelen nodig. Bij wie niet zo heel veel rookt, zal de fysieke verslaving beperkt zijn.

Stappenplan om te stoppen met roken:

1. Zoek een begeleider, bijvoorbeeld via de huisarts.
2. Kies een slim stopmoment, het liefst een periode met weinig stress.
3. Bedenk goed waarom je wilt stoppen.
4. Doe al je pakjes en aanstekers de deur uit, anders is een misstap wel heel snel gemaakt.
5. Informeer je omgeving, zodat die weet dat je de komende dagen extra prikkelbaar kunt zijn en je kan steunen.
6. Bedenk elke ochtend welke momenten je die dag waarschijnlijk zin krijgt in een sigaret en hoe je jezelf daarvan afleidt, bijvoorbeeld met een pepermuntje.

Bruisz helpt je een handje!

Hey, luister jij eens even!
Ken je dat? Van die ochtenden dat je impulsief besluit om te stoppen met roken, om dan ’s avonds te denken: Zak er maar in, ik ga NU sigaretten halen!

Met 3 ooracupunctuur behandelingen kunnen wij ervoor zorgen dat je eindelijk definitief met je tengels van die sigaretten afblijft. De ooracupunctuur naaldjes blijven zitten tot de volgende acupunctuur behandeling. Hierdoor neemt de behoefte aan de nicotine af. Ook de vervelende ontwenningsverschijnselen zoals slapeloosheid, onrust, irritaties en behoefte aan eten en snoepen kunnen daardoor sterk afnemen. De 3 behandelingen zijn vrij in te plannen.

Afspraak maken

LEES DIT OOK EVEN

Meer blogs

LEKKER DICHTBIJ

Meer blogs