TRAUMAVERWERKING

Trauma verwerking

Een ingrijpende gebeurtenis heeft op de één meer invloed dan de ander. De één verwerkt de ervaring zonder moeite, bij de ander ontstaan er psychische klachten. Traumaverwerking doet iedereen dus op zijn eigen manier. Wanneer de gebeurtenis het goed verwerkt is, krijg je vervelende klachten. Je moet hierbij denken aan angst en flashbacks. Die beïnvloeden je dagelijkse bestaan op een nare manier. Een ander voorbeeld zijn nachtmerries die je nachtrust verstoren. Tot slot zijn schrikreacties en vermijdend gedrag mogelijk. De stap naar hulp kan groot zijn, omdat je vaak weer terug moet naar het trauma om het een andere betekenis te geven. Wij bieden ook behandelingen waarvoor dit niet hoeft.

EMDR EFFECTIEF BIJ TRAUMAVERWERKING

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een kortdurende behandelmethode wanneer je een nare, ingrijpende of traumatiserende ervaring heb gehad en daar nog steeds last van hebt. Aan deze ervaring denken, roept dan vaak nog steeds een emotionele reactie op. Dat leidt tot angstklachten, somberheid, herbelevingen, slaapproblemen en/of nachtmerries. Dit noemen we een posttraumatische stress-stoornis (PTSS). Als het trauma ontstaan is na een eenmalige gebeurtenis, ben je vaak na enkele zittingen weer in staat om je normale dagelijkse bezigheden op te pakken. Ook fobieën zijn ook heel goed te behandelen met EMDR. Bij EMDR gaan we terug naar de gebeurtenis met alle bijbehorende beelden, gevoelens en gedachtes. Door je verhaal te vertalen tijdens afleiding met beweging door Lieke nemen emoties omtrent de herinnering af. Dit proces herhaalt Lieke een aantal keer. Het krijgt een plek.

ONTDEK >
EMDR bij Bruisz in Oosterbeek

Lezingen

Regelmatig geeft Bruisz lezingen over haar behandelingen. Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle activiteiten.

Breintraining bij Bruisz

TRAUMAVERWERKING ZONDER TERUG TE GAAN NAAR HET TRAUMA

Neurofeedback is een beproefde methode voor traumaverwerking. Dit geldt voor zowel concrete traumatische ervaringen als geleidelijke trauma’s (structurele en doorlopende gebeurtenissen) en trauma’s die voor je 4e levensjaar zich hebben afgespeeld. Het bijzondere is, dat je niet hoeft te praten over je trauma’s. Ook mensen die niet zelf een trauma hebben meegemaakt, maar getuige geweest zijn van een trauma of die via anderen (ouders, kinderen, etc.) betrokken zijn geweest bij een trauma, kunnen in de trainingen verlichting ervaren. Bij neurofeedback leer je controle te krijgen over je hersengolven. Dit gebeurt door beïnvloeding van het brein, specifiek de hersengolven, met beloning zoals het tonen van beeld of geluid. Na de behandelingen ben je in staat de gewenste hersengolven te produceren. Dit is toepasbaar op de rest van je leven.

ONTDEK >