EMDR

EMDR

Gebeurtenissen in je verleden kunnen een zodanige indruk op je maken dat je daar emotioneel last van krijgt. Bijvoorbeeld het verlies van een dierbare, een scheiding, schokkend nieuws dat je kreeg of per ongeluk ontdekte, een gebeurtenis waar je getuige van was of waar je deel van uitmaakte. Maar ook nachtmerries, angst en verdriet kunnen je belemmeren bij een zorgeloos bestaan. Hierdoor kun je fobieën ontwikkelen, maar ook in een chronische staat van verdriet verkeren. EMDR biedt verlichting bij trauma’s. Het maakt de onverwerkte informatie in ons brein los en vindt zijn plek in ons systeem, zodat de scherpe kantjes en de stressreacties er van af gaan.

OmschrijvingBedrag (meestal gedeeltelijk vergoed door de ziektekostenverzekering)
Kennismakingsgesprek (1/2 uur)Gratis
Eerste consult anamnese€ 85,00
Therapie per consult van 1 uur€ 85,00
EMDR therapie voor vlotte verwerking emotionele of traumatische ervaring
GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK >

“Op aanraden van mijn psycholoog heb ik EMDR sessies gedaan, dit heeft me erg goed geholpen. 

Katie

Wat is EMDR?

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, ofwel EMDR, is een kortdurende behandelmethode als je bijvoorbeelds nare, ingrijpende, traumatiserende ervaringen hebt gehad en daar nog steeds last van hebt. Als je aan deze ervaring denkt, roept dat vaak een emotionele reactie op die leidt tot bijvoorbeeld angstklachten, somberheid, herbelevingen, slaapproblemen en/of nachtmerries. Dit heet Posttraumatische Stress-stoornis (PTSS). Wanneer je een trauma hebt vanwege een eenmalige gebeurtenis ben je in de regel na enkele behandelingen in staat om je normale dagelijkse bezigheden weer op te pakken. Daarnaast zijn ook fobieën zijn heel goed te behandelen met EMDR.

Hoe werkt EMDR?

Tijdens een EMDR-behandeling vertel je onder andere over je traumatische ervaring(en). Terwijl je aandacht tegelijkertijd van links naar rechts word getrokken, bijvoorbeeld door het bewegen van de hand van de therapeut. De combinatie van het bewegen van de ogen en het opnieuw beleven van de herinnering verwerkt het brein het trauma beter.

Je ervaart gedurende de behandeling de herinnering minder heftig en minder emotioneel doordat de oogbewegingen voor ontspanning zorgen. Omdat bij herhaling van de behandelingen het trauma telkens geassocieerd worden met ontspanning, neemt het angstgevoel af. Ook worden de herinneringen per behandeling minder heftig opgeslagen. Het brein overschrijft dus telkens de beleving.

Is dit voor iedereen geschikt?

In principe is dit voor iedereen geschikt, ook voor kinderen vanaf 6 jaar. Ben je onder behandeling van een arts of specialist, raadpleeg dan bij twijfel je arts of specialist.

De voordelen van EMDR

  • Een korte, intensieve therapie om onder andere traumatische ervaringen te verwerken

  • EMDR is ook een zeer geschikte therapie voor kinderen 

  • Snel resultaat met verwerkingen