Extreme kou is goed voor jou!

– 9 juni 2020 / Gezondheid –

Iedereen is met zijn/haar gezondheid bezig, maken bewuster onze keuzes. Willen onze weerstand goed op peil houden….

Wist je dat (extreme) kou, jouw kan helpen om je immuunsysteem sterker te maken?

Cryosauna tip! 

In deze corona periode ben je meer bewust om de juiste keuzes voor jezelf te maken en voor diegene om je heen. Voldoende slaap en gezonde voeding en beweegt ook nog eens wekelijks, je kunt je afvragen of dit al niet voldoende is, wat kan ik nog meer doen?

Ken jij de positieve effecten al van koud water? Extreme kou? Je lichaam blootstellen aan (extreme) kou om het sterker te maken. Dat is de gedachte van koud afdouchen, in een ijsbad gaan zitten of gebruikmaken van cryotherapie.

A cold shower a day, keeps de doctor away 

Ziek word je niet van kou, maar van een virus. Juist door je lichaam bloot te stellen aan kou, zul je merken hoe sterk het is. Het ervaren van (extreem) lage temperaturen zal je immuunsysteem versterken. Je lichaam maakt meer witte bloedlichaampjes aan, wat je weerstand verhoogt. En hoe beter je immuunsysteem werkt, hoe minder snel je ziek wordt. Ook onderdrukt kou ontstekingseiwitten, waardoor ontstekingsreacties worden verminderd. Uit onderzoek van het AMC blijkt zelfs dat dagelijks koud afdouchen leidt tot 29 procent minder ziekteverzuim. Dit effect is er al als je minimaal 30 seconden onder de koude kraan gaat staan.

Nog meer voordelen van kou?!

Lekker verfrissend en verhelderend

Stel je je lichaam bloot aan kou, door middel van bijvoorbeeld een koude douche, dan vindt er een ‘reset’ van je lichaam plaats. Je ervaart een schrikreactie waarbij adrenaline vrijkomt. Je gaat even kort ‘aan’, wat zowel fysiek als mentaal goed is. Hartslag en ademhaling gaan tijdelijk omhoog, gevolgd door ontspanning van je hele lichaam en geest.

Zet je Gelukshormoon aan!

Door je open te stellen voor kou, treed je uit je comfortzone. De kans is groot dat je kou niet leuk vindt, omdat je de voordelen er nog niet van hebt ondervonden. Zodra je de voordelen van kou hebt ervaren, merk je al gauw dat je lichaam het aankan en dat het niet zo erg is als je dacht.  Na de confrontatie met kou komen gelukshormonen vrij en voel je je goed.

Verbeter je bloedsomloop

Met deze kou, knijpen je bloedvaatjes samen. Je traint de elasticiteit van je bloedvaten, wat ervoor zorgt dat je bloed beter gaat stromen. Dit is bevorderlijk voor je hart, omdat je slagaders beter ondersteund zijn. Jouw rusthartslag daalt aanzienlijk na een aantal weken, omdat je hart minder hard hoeft te werken.

Heb je een droge huid?

Dan bestaat er een grote kans dat je (te) warm doucht. Je kunt beter koud douchen, omdat je huid daardoor minder snel uitdroogt. Door warm te douchen, was je vetcellen van je lichaam af, die er juist voor zorgen dat je huid vettig en zacht aanvoelt. Sommige mensen smeren de hele dag crèmes, in plaats daarvan is het beter om koud te douchen.

Heb jij het altijd koud?

Kou activeert bruin vet. Dit is goed vet in tegenstelling tot wit vet, dat energie opslaat – en waar je dus van aankomt. Bruin vet gebruikt energie om je lichaam warm te maken. Hoe meer je traint op kou, hoe meer bruin vet je lichaam aanmaakt. Iedereen wordt geboren met veel bruin vet, dat dient als overlevingsmechanisme. Gebruik je dit vet niet of weinig, dan neemt het af. Dit gebeurt als we ons lichaam niet meer blootstellen aan kou.

Kan ik dit ook zelf?

Iedereen kan gemakkelijk op zijn manier kennismaken met kou. Natuurlijk hoef je niet direct in een ijsbad te gaan zitten. Ten eerste is die stap erg groot – en daarnaast is dat ook helemaal niet nodig om de gezondheidsvoordelen te ondervinden. Begin eens een paar weken met koud afdouchen. Eerst een week lang 15 seconden, dan 30 seconden en dan 45 seconden. Daarna kun je eens kijken of je direct kun starten met 30 seconden koud douchen.”

De grootste truc is om de kou te omarmen en er positief naar te kijken. Draai de thermosstaat op helemaal koud. Adem krachtig in en stap onder de douche. Zodra je de koude straal voelt, adem je zolang mogelijk uit en probeer je ademhaling te reguleren.

Cryosauna 

Ook kun je naar een cryosauna, het effect dat je daar ervaart is echt anders dan bij een koude douche of een ijsbad. Het voelt beter omdat deze wordt gekoeld door  stikstof en je niet direct water voelt. De cryosauna gaat echt tot ongekend lage temperatuur maximaal minus 170 graden Celcius. Hierdoor gebeurt er echt iets in je lichaam en zal de ervaring nog intenser zijn en je immuunsysteem echt een reset krijgt. Deze behandeling wordt ook vaak ingezet bij pijnklachten voor onder andere mensen met reuma, slaapproblemen, burn out klachten maar ook voor topsporters.

Wil je hierover meer advies? Bij Bruisz helpen wij je graag verder, bel of maak een afspraak. Wij zijn bereikbaar op telefoonnummer 026 3397266

Voor meer informatie, bezoek de cryopraktijk!