Nederlanders massaal aan de zware pijnstillers

– 4 april 2019 / Mooi & Gezond-

Steeds meer Nederlanders maken tegenwoordig gebruik van zware pijnstillers. In zeven jaar tijd is het gebruik hiervan met 55% toegenomen. Niet alleen het gebruik, maar ook de periode waarin ze worden gebruikt.

Zwaarder dan morfine

Ruim 218.000 Nederlanders maakten een langere tijd gebruik van pijnstillers als Tramadol en Fentanyl. Deze twee pijnstillers zijn even sterk (of zelfs sterker) dan morfine. Die pillen zijn dan ook volgens deskundige niet bedoeld voor langdurig gebruik. Alleen voor terminale kankerpatiënten zou het langdurig gebruik zinvol kunnen zijn.

Het aantal zware pijnstiller gebruikers is opvallend. Het percentage van vrouwen (60%) is aanzienlijk hoger dan dat van mannen (40%). Ook gebruiken ouderen vaker zwaardere pijnstillers dan jongeren.

Lifestyle Coach

Het Nederlandse huisartsen Genootschap (NHG) vindt de toename van het langdurig gebruik van zware pijnstillers een zorgelijke ontwikkeling. Huisartsen, apothekers en behandelend medisch specialisten hebben, net als bij alle andere medicijnen, een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de patiënt goed voor te lichten over veilig gebruik van pijnstillende middelen”, zegt het genootschap.

Grijp jij steeds weer naar pijnstillers en blijf je klachten houden? Kom vrijblijvend eens praten met één van onze lifestyle coaches, en bespreek samen de mogelijkheden.
Een heel team van experts staan voor jou klaar bij Bruisz.

Boek nu een intake gesprek

LEES DIT OOK EVEN

Meer blogs

LEKKER DICHTBIJ

Meer blogs