Een ontsteking wordt vaak door iedereen, niet gezien als een groot gezondheidsrisico. Behalve als een ontsteking echt zichtbaar is of een grote open wond. Dan maken mensen zich bezorgt omdat de ontsteking littekens kan veroorzaken of omdat mensen bang zijn voor een bloedvergiftiging.

Toch zijn dit niet de gevaarlijke ontstekingen, dit zijn zichtbare ontstekingen waarvan je met het blote oog kunt vaststellen of de wond heelt of dat de situatie verergert.

Maar in grote tegenstelling tot een wond of een abces kun je de ontstekingen die in je lichaam zitten niet zien, daarom kun je ook niet zelf vaststellen of zo’n ontsteking geneest of juist erger wordt.

Toch worden deze ontstekingen vaak afgedaan met de diagnose:  “het geneest vanzelf wel.”. En dat is onbegrijpelijk, want de ontstekingen in je lichaam zijn minstens zo gevaarlijk als een oppervlakkige zichtbare ontsteking. Deze onzichtbare ontstekingen kunnen de veroorzaker zijn van allerlei grote en kleine  gezondheidsklachten, van een te hoge bloeddruk tot Alzheimer en kanker aan toe.

Ontsteking door externe factoren

Een ontsteking kan het gevolg zijn van een infectie, dus je lichaam reageert op een virus, bacterie of een lichaamsvreemde stof. Deze ziekteverwekkers richten schade aan de lichaamscellen, het gevolg is dat je immuunsysteem in actie treedt en deze ziekteverwekkers probeert op te ruimen en de schade te herstellen.

Dit herstelproces is de ontsteking, het lichaam maakt extra witte bloedcellen aan die het geïnfecteerde gebied ziektevrij proberen te maken zodat er weer een normale gezonde functie van de cellen kan plaatsvinden en er een normale celdeling plaatsvindt.

Ontsteking van binnenuit

Echter een ontsteking kan ook ontstaan door overbelasting of slijtage. Denk daarbij aan een slijmbeursontsteking of kiespijn. Hierbij zijn er geen lichaamsvreemde stoffen die de ontstekingsreactie uitlokken maar is er sprake van overbelasting of slijtage wat het lichaam probeert te repareren. En ook deze reparatie vindt plaats door middel van een ontsteking.

Wat zijn de gevolgen van een ontsteking.

De gevolgen van een ontsteking op korte termijn zijn dat je lichaamstemperatuur stijgt, omdat het lichaam keihard moet werken om zichzelf te repareren. Echter, is het lichaam niet in staat om het beschadigde weefsel fatsoenlijk te herstellen, dan kun je last krijgen van een chronische ontsteking en krijg je te maken met blijvende schade aan de cellen in je lichaam.

Doordat je lichaam niet in staat is de schade te herstellen krijg je een soort vervolgschade, de cellen die niet gerepareerd worden door je immuunsysteem kunnen gaan muteren. Daarom kan een chronische ontsteking uiteindelijk leiden tot kanker. Dit is dan gelijk het grootste doemscenario, maar er kunnen heel veel andere klachten ontstaan.

Een ander gevolg van een chronische ontsteking is dat je immuunsysteem zelf overbelast raakt. Je immuunsysteem is niet gemaakt om een eeuwige strijd te voeren, je immuunsysteem is gemaakt om in een korte periode hard in te grijpen.

Wij bieden bij Bruisz diverse therapieën aan, om juist de chronische ontstekingen aan te pakken. maar vrijblijvend een afspraak voor een intake gesprek.

 

Bron: www.optimalegezondheid.com