Wanneer je een drukkende, hevig zeurende pijn voelt bij je knie of schouder, dan heb je misschien wel last van een slijmbeursontsteking. 

Wat is een slijmbeursontsteking?

Op verschillende plekken in het lichaam zitten slijmbeurzen. Slijmbeurzen zitten bij de gewrichten (tussen een pees en het bot) en werken als een soort stootkussen. Als je beweegt, zorgt de slijmbeurs ervoor dat er geen wrijving is tussen de pees en het bot van het gewricht. Zo zitten ze op uitstekende bot delen of tussen bot delen. Slijmbeursontstekingen komen het meest voor op de elleboog, schouder en op de knie, maar ze kunnen op alle uitstekende bot delen voorkomen.

Wanneer zo’n slijmbeurs vaak geïrriteerd raakt, kan een blijvende zwelling met een vochtophoping ontstaan. De slijmbeurs wand blijkt dan structureel dikker en dat is een slijmbeursontsteking, ofwel bursitis.

Mannen en vrouwen hebben evenveel kans op het krijgen van zo’n bursitis. Als je ouder bent dan 30 jaar, heb je meer kans op een slijmbeursontsteking.

Symptomen slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking veroorzaakt pijn wanneer dat deel van het lichaam gebruikt wordt. Ook kan de pijn uitstralen (vooral ’s nachts). De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Drukkende, zeurende pijn bij activiteit en later ook tijdens complete rust.
  • Zwelling.
  • De huid kan rood en warm worden op de plek van de zwelling.
  • Stijfheid waardoor je bewegingsbeperking krijgt.
  • In sommige gevallen koorts.

Oorzaken slijmbeursontsteking

Je kunt een slijmbeursontsteking krijgen door verschillende oorzaken:

  • Overbelasting/irritatie van de pezen en een slijmbeursontsteking.• Verkalking van de pezen.• Scheur in een pees.
  • Afwijkende vorm van het schouderdak (bij een slijmbeursontsteking van de schouder).
  • Door een ongeluk: Door een val of een klap, op bijvoorbeeld je schouder, kan de slijmbeurs geïrriteerd en ontstoken raken.
  • Bacteriële infectie. Dit type slijmbeursontsteking ontstaat ook vaak acuut, vaak door een wondje in de buurt van een slijmbeurs.

Bij mensen in de leeftijd 40 tot 60 jaar ontstaan het vaakst deze klachten. Los van leeftijd zie je in sommige beroepen en bij sommige sporten bepaalde vormen vaker terugkomen. 

Behandeling slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking, is in de meeste gevallen goed te behandelen met rust en pijnstillers met ontstekingsremmende werking. Eventueel kunnen ijspakkingen worden toegepast. Vaak is het zo dat wanneer je bijvoorbeeld de elleboog rust geeft, dat de slijmbeursontsteking vanzelf binnen enkele weken verdwijnt.

Bij Bruisz behandelen wij een slijmbeursontsteking met cryo therapie, dit geeft snel resultaat al na een paar sessies. Wil je meer info over deze cryo therapie of vrijblijvend een gesprek, neem dan contact op via hello@bruisz.nl of bel 026 3397266.

Bronnen: orthopedie.nl, slijmbeursontsteking.net en jeroenboschziekenhuis.nl