Een fysiotherapeut kon me niet helpen, dus zocht ik het in de ‘alternatieve’ hoek. Op aanraden van mijn omgeving kwam ik bij Bruisz in Oosterbeek terecht. Die me na het intake gesprek doorverwezen naar hun eigen personal trainer Branko. Hij geeft personal training maar ook BodyTec training. Omdat personal training op de ‘gewone’ manier geen optie meer was, adviseerden ze mij om te beginnen met een keer per week BodyTec training.

BodyTec? Ik hoor de denken; weer een nieuwe hype in fitnessland!?

BodyTec

Tijdens een BodyTec training van 20 minuten draag je speciale onderkleding, een zwart pak dat voelt als een soort wetsuit, met daar overheen een elektrodenvest. De BodyTec EMS apparatuur wordt vervolgens aangesloten op het elektrodenvest. Hierdoor worden de spieren in je lichaam doormiddel van elektrische impulsen gestimuleerd om zich aan te spannen.

Oké, nu even in Jip en Janneke taal: De elektrodes worden daar op het lichaam geplaatst, waar je het effect wil creëren. Die elektrodes geven dus een soort extra prikkel bovenop de squat, lunge of elke andere oefening die je uitvoert.

Bij rugklachten komt het vaak voor dat een bepaalde spier of spiergroep in de rug overwerkt of overspannen is en verkrampt. De andere spieren worden niet op een natuurlijke manier gestimuleerd om dit probleem op te lossen en zijn vaak minder ontwikkeld. Door de elektrische stimulatie bij BodyTec training worden alle spieren weer aan het werk gezet en kan de minder ontwikkelde spier zich weer ontwikkelen. De balans in de rug wordt zo weer hersteld. Ook de buikspieren worden sterker en kunnen helpen bij het verminderen van de rugklachten.

Toen ik begon met BodyTec was ik sceptisch: “ik had toch alles geprobeerd, waarom zou dit dan wel helpen?” Na de eerste sessie had ik niet eens last van spierpijn, dus vroeg ik me af wat voor nut het had.” Branko vertelde me toen dat de stap naar een sportschool al groot kan zijn, laat staan trainen met rugklachten en als we dan ook nog te intensief trainen dan wordt sporten meer een ‘moet-ding’ dan iets waar je plezier in hebt. Een week later had ik mijn volgende sessie. En zo vlogen de weken voorbij. “Binnen een paar weken merkte ik al dat ik de BodyTec training beter vol kon houden. Ik kon meer energie/ kracht leveren en zelfs op een hogere intensiteit trainen. Ook dagelijkse handelingen gingen een stuk makkelijker.”

 

BodyTec EMS is geschikt als je bepaalde lichaamsdelen niet kunt trainen, bijvoorbeeld je rug. Hier plaatst de trainer dan bijvoorbeeld geen elektrodes. Afhankelijk van het doel bepaalt personal trainer Branko samen met jouw de intensiteit en vorm van de BodyTec training. Met deze gerichte, individueel regelbare trainingsmethode worden de dieper liggende spiergroepen geactiveerd en versterkt. BodyTec is dus een ideale weg naar een gezonde en sterke rug.

Dus nee, BodyTec is niet zomaar een fitnesshype. Ik weet namelijk zeker dat als ik die ene sessie per week doorzet, dat mijn rugklachten afnemen.