Stress is een energie probleem in het lichaam. Einstein vertelde ons 1905 al dat alles energie is. Stress is de opbouw van energie in het lichaam. Wanneer alles op natuurlijke wijze verloopt wordt de opgebouwde spanning verbruikt om handelingen te verrichten. We komen vanzelf weer terug in een staat van ontspanning. Maar wanneer wordt stress nu een probleem, met andere woorden: waar moeten we op letten? We kunnen hiervoor als uitgangspunt het werk van twee wetenschappers nemen.

Doris Rapp, MD, één van de grote autoriteiten op het gebied van allergieën ontwikkelde een theorie die wij vrij vertaald het stressvat zouden kunnen noemen. Ieder mens heeft een stressvat. Net zoals ieder mens verschillend is, hebben we ook allemaal een eigen en uniek stressvat. Wanneer ons stressvat nog niet vol is hebben wij de “ruimte” om op een goede manier om te gaan met nieuwe stressfactoren. Zolang het vat nog niet vol is kunnen wij overal effectief omgaan en heeft stress geen negatieve gevolgen.

Wanneer ons stressvat echter volraakt krijgen wij problemen. Wanneer ons stressvat overloopt, krijgen wij klachten bij onze zwakste fysieke plekken. Een allergie of een ziekte is simpel gezegd de plek waar ons lichaam het eerste bezweken is onder de druk van stress.

Een tweede wetenschapper, Ray Gebauer, PhD, heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen van stress op muizen. Het onderzoek ging als volgt: Muizen werden geplaatst op een elektronisch raster en kregen een hele milde lage elektrische schok. De muizen hadden nergens last van zolang ze voldoende tijd kregen om bij te komen van de gevolgen van deze lage schokken. Maar als de frequentie van deze schokken te hoog werd, waren de muizen niet in staat om te herstellen van de ongevaarlijke stress. De muizen stierven binnen enkele dagen. Dit terwijl de schokken zelf ongevaarlijk waren. Het cumulatieve effect van regelmatige stress zonder voldoende perioden van rust en ontspanning zorgen ervoor dat het lichaam het opgeeft en sterft. De muizen stierven van ouderdom.

Is stress gevaarlijk?

Nee, wanneer wij beschikken over een effectieve methode om ons stressvat regelmatig te legen is stress ongevaarlijk. Wanneer we niet over een dergelijke methode beschikken en niet voldoende rust nemen is stress gevaarlijk en kan het tot ziekte en andere aandoeningen leiden.

Voor meer informatie over een effectieve methode om je stressvat te legen, plan een intake gesprek met de coaches van Bruisz.