Stress op het werk verminderen? Kom in een flow!

– 26 november 2018 / Mind & Meditatie –

Je komt niet lekker in je werk waardoor je werkdag eindeloos lijkt te duren. Aan het eind van die lange werkdag ben je doodop en kom je tot de ontdekking dat je bijna niks gedaan hebt. Je hebt bij lange na niet af wat je af wilde hebben. Voel jij je ook al ongelukkig bij de gedachte hiervan? Dat is waarschijnlijk omdat je jezelf niet de kans hebt gegeven om in een “flow” te komen.

Een flow is een mentale staat waarin we ons helemaal in een activiteit verliezen, na afloop van een activiteit waarin je zo’n flow ervaart, voel je je helemaal voldaan en gelukkig. Jammer genoeg kun je zo’n flow niet afdwingen, maar er zijn wel tips om sneller in een flow te komen. Doe er vooral je voordeel mee:

1. AFLEIDING BEPERKEN

De grootste vijand van flow is afleiding. De belangrijkste stap om afleiding te beperken, is het uitzetten van zo veel mogelijk notificaties. Want elke keer als er een nieuwe mail in de hoek van je scherm verschijnt of als je telefoon een geluidje maakt, kun je weer opnieuw beginnen met het vinden van je concentratie. 

Bepaal vervolgens zelf wanneer je naar deze nieuwe berichten kijkt. Het komt namelijk maar zelden voor dat je een bericht ontvangt waar je met hoge spoed naar moet kijken. En ja, het gaat vast weleens mis. Je beantwoordt misschien een mailtje te laat. Dat is niet erg. Bied je excuses aan en ga verder. Het levert je uiteindelijk meer concentratievermogen en voldoening op.

2. PAK UITSTELGEDRAG AAN

We vertonen uitstelgedrag om werk te vermijden dat ons een slecht gevoel kan geven. Bijvoorbeeld omdat we niet geloven dat we iets kunnen: ‘Ik kan nu wel beginnen aan het schrijven van dat marketingplan, maar eigenlijk weet ik toch wel dat het slecht wordt.’ Om dat minder prettige gevoel te vermijden, doen we iets anders, iets wat een tijdelijke oppepper geeft: ‘Zo, toch even lekker mijn bureau opgeruimd.’ Maar dat uitstelgedrag veroorzaakt weer meer schaamte en schuldgevoel: ‘Ik krijg nooit wat voor elkaar!’ Waardoor we nog verder verzuild raken in uitstelgedrag.

Hoe pak je uitstelgedrag dan wel aan? ‘Gewoon beginnen.’ Ja duh, natuurlijk moet je gewoon beginnen. Bedankt zeg! Iedereen weet dat ‘gewoon beginnen’ makkelijker gezegd is dan gedaan. Maar hoe kun je er nou voor zorgen dat dat ‘gewoon beginnen’ makkelijker wordt?

Spreek jezelf eens streng toe: ‘Oké, ik geef toe dat ik er nu geen zin in heb, maar ik ga toch gewoon beginnen.’ Is het dan echt zo makkelijk? Ja, probeer je maar eens voor te stellen dat je aan het einde van de dag met een tevreden gevoel naar huis gaat als je dat marketingplan, voor de verandering, wel af hebt kunnen vinken.

Pak eens een post-it, of een ander papiertje, en schrijf daar maximaal drie dingen op die je vandaag sowieso wilt doen. En probeer je voor te stellen dat je aan het einde van de dag met een tevreden gevoel naar huis gaat als je die punten hebt afgevinkt. Door op deze manier de weg vrij te maken voor geconcentreerd werk, raak je steeds vaker en sneller in een flow en haal je voldoening uit je werk.

3. ZEG EENS NEE

Ook al ruim jij nu meer tijd in voor een flow, dat betekent niet dat collega’s opeens minder aan je gaan vragen. Voor je het weet ga je te veel verplichtingen aan en kom je niet aan een flow toe. Zeg daarom vaker ‘nee’, zodat je ‘ja’s’ beter worden. Oefening baart kunst, want de meeste mensen willen anderen niet teleurstellen.

3. NEEM RUIMTE VOOR RUST

Als je enkele van deze tips toepast, merk je waarschijnlijk dat je meer werk gedaan krijgt in korte tijd. Het kan verleidelijk zijn om die vrijgekomen tijd óók aan werk te besteden. Zo word je een soort productiviteitsmachine die heel lekker draait tot-ie opbrandt. Verstandiger is om die tijd aan rust te besteden. Plaats een paar ankerpunten op de dag die het werken voor jou plezierig maken, een kop koffie drinken of even kletsen met je collega(‘s). Rond bijvoorbeeld taak 1 af, zet een kopje koffie voor jezelf. Begin pas na die kop koffie aan taak 2.

Vergelijk een flow met mediteren; ook daarmee verdwijnt de dagelijkse ruis (tijdelijk) naar de achtergrond. Lees hier meer over meditatie.

LEES DIT OOK EVEN

LEKKER DICHTBIJ