Verhoog je weerstand met kou, anders word je ziek!

– 27 november 2018 / Lifestyle –

Een natte neus en een bus vol snotterende mensen. Nu de volgende griepepidemie zich officieel aan het uitbreiden is, kun je je maar beter wapenen tegen de lappenmand. Zo hoor ik mijn moeder nog zeggen: “warm aankleden, anders word je ziek.” 

Maar is dit eigenlijk wel zo? Kun je van kou de griep krijgen of verkouden worden?

In de herfst en in de winter zijn er veel mensen verkouden, waardoor er snel gedacht wordt dat het door kou komt.

Kleine druppeltjes

Verkoudheidsvirussen en het influenzavirus, dat griep veroorzaakt, zijn in staat om onze luchtwegen binnen te dringen. Eenmaal binnen begint de productie van nieuwe virusdeeltjes en word je ziek.

Als iemand die al besmet is moet niezen, hoesten of lachen komen er kleine druppeltjes met virusdeeltjes (aerosolen) terecht in de lucht. Deze kunnen zo in de luchtwegen van andere mensen terecht komen, waardoor deze mensen ook ziek kunnen worden.

Maar hoe kan het dan dat er in het najaar, als het dus kouder is, veel meer mensen verkouden zijn?

Binnen

Ondanks dat er in de herfst en winter meer verkoudheid en griep voorkomt dan in de zomer, heeft dat niet zozeer iets met de kou te maken, maar meer met ons eigen gedrag. In koude periode zitten we namelijk veel vaker in afgesloten ruimten bij elkaar. Vanwege de kou wordt er veel minder geventileerd dan in de zomer. Wanneer mensen dicht op elkaar zitten, in een slecht geventileerde ruimte, is de kans dat virussen worden overgedragen veel groter.

Verhoog je weerstand met kou

Dat niet iedereen last heeft van kou, mag duidelijk zijn. Neem nou de ‘Iceman’ Wim Hof. Die loopt marathons. Door de sneeuw. In zijn zwembroek. Dit lijkt vreemd, maar hij is hartstikke gezond met een dijk van een afweersysteem.

Het positieve effect van kou op ons lichaam is keer op keer op keer bewezen. En niet eens sinds Wim Hof. Een andere medische voorloper van zijn tijd en voorvechter van kou therapie, misschien heb je wel eens van hem gehoord, is Hippocrates. Hij paste in zijn leven al kou-therapieën toe om een zwak lichaam sterker te maken. Dat was zo’n 400 jaar voor Christus. Kun je nagaan.

We kunnen dus vaststellen dat kou je weerstand verhoogt. Je wordt dus niet ziek van kou! Bij deze verhuizen we dit ‘Broodje aap’ dus naar het land van de fabeltjes!

Koude douche vs -190 graden

Nu een vraag voor jou. Als je uit de onderstaande opties moet kiezen, welke optie kies je?
1: 3 minuten de warme kraan dichtdraaien aan het einde van je douchebeurt.
2: 3 minuten in een Cryo sauna stappen waar het 190 graden vriest.

Ik kan me voorstellen dat je denkt dat 3 minuten de warme kraan dichtdraaien aan het einde van je douchebeurt meer haalbaar is dan 3 minuten in een Cryo sauna staan waar het 190 graden vriest, heb ik gelijk?

Think again… In de cryo sauna wordt je lichaam gedurende 1,5 tot 3 minuten blootgesteld aan extreme kou (-190 graden) door stikstof in gasvorm. Wat blijkt? Stikstof in gasvorm voelt een stuk aangenamer dan bijvoorbeeld in een ijs-bad springen of een koude douche nemen.

Een regelmatig bezoekje aan de Cryo sauna zou je lichaam niet alleen wapenen tegen griep en verkoudheid (betere weerstand), maar ook tegen stress (meer cortisol-hormonen).

Ben je benieuwd of de Cryo Sauna ook iets voor jou is? Hier maak je een afspraak voor een gratis consult!

LEES DIT OOK EVEN

LEKKER DICHTBIJ