Deze 5 voedingsmiddelen zijn helemaal niet zo gezond

– 3 december 2018 / Lifestyle –

Wist je dat veel voedingsmiddelen die gezond lijken, dat stiekem soms helemaal niet zijn? Hieronder staan 5 van dit soort ‘gezonde’ producten waarbij je dénkt dat je lekker bezig bent, maar helaas…

1. Avocado

De smaak is heerlijk zacht, de structuur is hemels en ze zijn van alle markten thuis. Logisch dus dat we geen genoeg van ze kunnen krijgen.

Helaas heb ik slecht nieuws voor alle avocadoliefhebbers: de romige groene superfood is helemaal niet zo goed voor je. Ja, want de vrucht zit dan wel vol met gezonde vetten en vitamines, maar ook met calorieën. Dat lijken de meeste #fitboys en #fitgirls even te vergeten. Een grote avocado bevat namelijk al snel 400: evenveel als een roomboterkoek.

2. Kokosolie

Opeens was die daar; de kokosolie. Grote kans dat jij, net zoals ongeveer de rest van Nederland, kokosolie gebruikt voor zo ongeveer alles in je leven. Naast dat de smaak van kokosolie zo hemels is, brengt de vetsoort je gevoelsmatig naar een tropisch eiland. Wat wil een mens nog meer?

Toch blijkt kokosolie één van de slechtste voedingsmiddelen te zijn die je kunt eten. Uit een onderzoek van de American Heart Association blijkt namelijk dat het eten van kokosolie je level LDL-cholesterol (even in Jip&Janneke taal: ‘slecht cholesterol’) kan verhogen. En daarmee dus de risico’s op hart- en vaatziekten. Iets waar we niet op zitten te wachten natuurlijk.

Dus naar hoeveel vet kijken we dan? Nou, kokosolie bevat meer dan 80% verzadigd vet. Dat is twee keer zoveel als in varkensvet en 60% meer dan wat er in rundvlees te vinden is.

3. Zoete aardappel

Mocht ook jij besmet zijn met het ‘zoete aardappelvirus’, dan ga ik je nu teleurstellen.

Zoete aardappelen bevatten evenveel magnesium en kalium als de gewone huis-tuin-en-keukenpiepers. Eet je liever zoete aardappelen vanwege de smaak, dan heb je uiteraard onze zegen. Maar loop dan niet rond te bazuinen dat je gezonder hebt gegeten omdat je de gewone aardappel hebt laten staan.

4. Chiazaad

Massaal gingen we met z’n allen aan de superfoods, maar inmiddels is deze hype alweer overgewaaid. Mocht je toch nog wat verdwaalde potjes chiazaad in je keukenkastje hebben staan, vogels zijn er ook dol op.

Ja, chiazaad bevat dan wel veel omega 3-vetzuren, maar niet alle vetzuren zijn hetzelfde. Je lichaam neemt deze stoffen namelijk veel gemakkelijker op als je ze binnenkrijgt uit vis. Onderzoek van de Federal University of Rio de Janeiro toont ook nog eens aan dat chiazaad je niet gaat helpen om af te vallen.

5. Verse soep

Een lekker vers soepje uit de supermarkt gaat er bij ons altijd in. Helemaal nu het wat kouder wordt en je misschien wel thuis zit met de griep. Een groot voordeel aan verse soep uit de supermarkt: je hoeft het niet zelf in elkaar te flansen en het is toch lekker vers.

Soep uit blik krijgt veel kritiek vanwege het hoge zout- en suikergehalte, maar verse soep uit de supermarkt is vaak niet veel beter. Veel verse varianten bevatten namelijk 50% van je ADH sodium. Trek in soep? Maak het dan gewoon zelf. Het is makkelijker dan je denkt.

Ben jij na het lezen van deze blog het spoor bijster geraakt wat betreft voeding? Kom dan eens praten met onze lifestylecoach voor persoonlijk voedingsadvies.

Contact de lifestylecoach>

LEES DIT OOK EVEN

LEKKER DICHTBIJ

LEES ALLE BLOGS

BLOG OVERZICHT