Waarom ondergaan wij zelf geen jaarlijkse APK?

– 5 november 2018 / Mind & Meditatie –

Je lichaam is als een auto: je moet hem onderhouden. Hij moet gewassen worden, je moet weten op welke brandstof hij rijdt, de vloeistoffen moeten regelmatig worden bij gevuld, hij moet voor de APK, voor een grote of kleine beurt, en elke winter moeten er winterbanden onder. Enkel het hebben van een auto is namelijk nog niet voldoende om hem ook te laten rijden. Maar waarom geven wij ons lichaam die jaarlijkse APK dan niet cadeau? Is dat omdat we toch wel terug kunnen vallen op: “Ach, er is vast wel weer een pilletje voor”? 

Veel mensen zitten vandaag de dag niet optimaal in hun lichaam. Volgens hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie Wilmar Schaufeli heeft de helft van Nederland een stoornis als we alle huidige aandoeningen bij elkaar zouden optellen. Dat zou je op zijn minst zorgelijk mogen noemen. Het lijkt ook bijna wel alsof de patatgeneratie alle verwachtingen ook daadwerkelijk waar maakt. En dat iedere generatie na 1985 eigenlijk ook gewoon een patatgeneratie is. Kunnen we dan helemaal geen stootje meer hebben? Is het werkelijk zo erg gesteld met de Nederlandse bevolking? Of zijn we gewoon een stelletje aanstellers? Modepoppetjes die ook op de stress-, depressie- en burnout-golf wil meedrijven? Gewoon omdat we alles tegenwoordig meer als een accessoire zien; leuk voor op Facebook en Instragram. 

Wanneer je het artikel van Wilmar Schaufeli in het AD leest, blijkt het allemaal nog wel mee te vallen. Maar schijnbaar vinden we, in tegenstelling tot vroeger, niet meer helemaal dat het er maar bij hoort. Tijden zijn derhalve natuurlijk ook veranderd en de intrede van internet en smartphones hebben een enorme impact op het functioneren van de huidige mens. Dagelijks trekt deze magneet ons naar zich toe. Hij hoeft alleen maar even te trillen of een leuk geluidje te maken. Om het goed te maken laat ie ons nu weten hoeveel we naar zijn schermpje kijken en hoeveel stappen we hebben gezet op een dag. Misschien dat we ons daardoor wat beter gaan voelen. 

Wanneer je kijkt naar hoe goed we werkelijk voor onszelf willen zorgen, signaleren we eigenlijk een flinke uitdaging. Namelijk dat we hier weinig tot geen geld aan willen uitgeven. Ook de overheid vindt het niet dermate ernstig of noodzakelijk genoeg om relevante preventieve maatregelen te nemen. Is meer iets voor de zorgverzekeraars zullen ze in Den Haag roepen. Die hebben er vast wel weer een pilletje voor!

De overheid vindt het overigens wel belangrijk voor je veiligheid dat jouw auto jaarlijks haar APK ondergaat. Maar een plan om jaarlijks een APK voor jouw gezondheid te ontwikkelen, zit er niet in. Hoeveel gezondheidsklachten zou dat schelen op jaarbasis. Hoeveel levensgeluk zou het brengen. Hoeveel meer verdraagzaamheid binnen de maatschappij. En hoeveel besparing zou het financieel opleveren? Voor jou zelf, maar ook voor het bedrijfsleven en de economie in zijn geheel.

Wachten brengt uiteindelijk niets, dus we zullen zelf in beweging moeten komen om voor onszelf te zorgen. Onze eigen APK in te plannen om onze motor uit te laten lezen en de accu weer eens helemaal op te laden? Maar waar wat is dan werkelijk onze behoefte. Hebben we direct behoefte aan ‘ernstige mensen’ als psychologen en psychotherapeuten?

Een gesprek starten met een deskundig iemand is ook een heel goed begin en in veel gevallen al voldoende. Iemand die je helpt om richting te geven in je hoofd en jou de antwoorden te laten geven die je ergens eigenlijk al een beetje had geparkeerd.

Wil jij dat jouw systeem lekker blijft lopen? Net zo goed als dat je wilt dat je auto het goed blijft doen en er ook nog een beetje fatsoenlijk uit blijft zien? Geef jezelf dan dit jaar nog een APK cadeau, zodat je geen goede voornemens voor volgend jaar hoeft te verzinnen. Volgend jaar ga je weer lekker leven vanuit je eigen kracht!

Vond je dit interessant? Misschien is dit iets voor jou: Omdat we stress krijgen om van stress van te komen

LEES DIT OOK EVEN

LEKKER DICHTBIJ

ALLE BLOGS

BLOG OVERZICHT