6 manieren waarop kou effect heeft op je slaap

– 21 november 2018 / Lifestyle –

Terwijl velen van ons graag als een burrito in bed willen liggen als het koud is, kan een beetje koelte je al helpen in slaap te vallen, in die vredige winterslaap waar je zo naar verlangt.

Dit zijn een paar manieren waarop je slaap kan veranderen naarmate de dagen (en nachten) kouder worden:

Als het afkoelt, dromen velen van ons van overwinteren in een warm hol totdat de lente weer komt. Hoewel het een gezellig seizoen is, kan koud weer je slaap beïnvloeden op manieren die je misschien niet verwacht.

Slaapritmes kunnen worden beïnvloed door veel verschillende factoren in het lichaam en de omgeving. Als de dagen korter worden en de wind begint te huilen, kan onze rust op verschillende manieren worden beïnvloed.

Slaapwetenschap

Slaap is een opkomend onderzoeksgebied en wetenschappers begrijpen steeds meer de vele verschillende manieren waarop weer, vochtigheid en temperatuur van invloed kunnen zijn op hoe je slaapt. De band tussen winter en veranderende slaap is al honderden jaren een interessante waarnemer. Tegenwoordig weten onderzoekers veel over de manier waarop het slapende lichaam wordt beïnvloed, en dat heeft niks te maken met verkoudheid of slijm. Dit zijn een paar ongewone manieren waarop je slaap kan veranderen naarmate de dagen (en nachten) kouder worden:

1. Koudere temperaturen helpen je in slaap vallen

Terwijl velen van ons graag als een burrito in bed willen liggen als het koud is, beweert de National Sleep Foundation dat de beste manier om eerder in slaap te vallen, is om in een koele kamer te slapen. De reden heeft te maken met de natuurlijke temperatuurcycli van je lichaam.

In de loop van een normale dag stijgt en daalt je lichaamstemperatuur. Als je slaperig wordt, gaat je temperatuur naar beneden en bereikt deze het laagste niveau rond 05:00 uur en stijgt als de ochtend begint. De lucht in je kamer kan de kwaliteit van je slaap beïnvloeden: als het te warm is kan het interfereren met de natuurlijke dip van je lichaam en maakt het je rusteloos tijdens de nacht. Draai je thermostaat dus niet hoger als de temperatuur begint te dalen: het kan je in slaap helpen!

2. In de tocht slapen maakt je slaap ‘ondiep’

Ondanks wat je misschien is verteld over de krachten van frisse lucht, is wetenschappelijk bewezen dat een slaapprobleem kan worden veroorzaakt door te slapen met een raam open of de tocht onder een deur. Uit een onderzoek in 2017 bleek dat koele lucht, of dat nou van een airconditioner in de zomer of een tocht in de winter was, ervoor zorgde dat meer mensen ondiep sliepen, een hogere hartslag hadden en meer wakker werken.

3. Minder licht betekent langer slapen

Een ander nadeel van de winter, behalve de kou, is het gebrek aan licht als de dagen korter worden. Als je je al slaperig begint te voelen zodra het 16:00 is, ben je niet de enige. Natuurlijk licht, net als temperatuur, kan het ritme van je lichaam beïnvloeden, oftewel je natuurlijke cyclus van slaperigheid en waakzaamheid. Weinig licht verhoogt de productie van melatonine, een hormoon dat slaperigheid stimuleert.

4. Kou zorgt er voor dat je lichaam harder moet werken

Een onderzoek uit 2012 wees uit dat als het gaat om slaapkwaliteit, warmte en kou verschillende effecten kunnen hebben. Warm en vochtig weer zorgt ervoor dat mensen minder diep slapen, veel wakker worden en minder verfrissende slaap hebben, wat geen verrassend nieuwtje is als je ooit hebt geprobeerd te slapen op een zolderkamer tijdens een hittegolf. Koud weer doet daarentegen wel iets interessants: mensen die in koude omstandigheden slapen hebben een prima slaap en voelen zich goed uitgerust, én hun lichaam werkt een beetje harder. De hartfrequentie lijkt in de winter op te lopen bij slapers, net als de bloeddruk. Dat kan volgens wetenschappers achter de studie resulteren dat het aantal hartaanvallen in de winter hoger kunnen zijn.

5. De winter produceert lagere niveaus van slaapverstorende stresshormonen

De zomer is ontspannend en de winter is stressvol. Niet volgens de wetenschap. Een onderzoek uit 2018 wees uit dat cortisol, een stresshormoon dat de hele dag stijgt en daalt en ‘s nachts en laagst moet zijn, in de zomer op zijn hoogtepunt is en in de winter juist afneemt. Dat heeft invloed op hoe we slapen, omdat coristol slaapmechanismen verstoort als het te hoog is.

6. Kou therapie

Vertrouw er dus op dat een beetje koelte je zal helpen in slaap te vallen, in die vredige winterslaap waar je zo naar verlangt.

Cryotherapie is een natuurlijke methode die je snel beter laat slapen en je meer energie geeft! De extreme kou zet je lichaam op scherp en laadt je bloed volledig op. Er komen stoffen in het lichaam vrij die zorgen voor een vrolijk en opgeladen gevoel.

In de Cryo Sauna van Bruisz in Oosterbeek kun je deze zogenaamde ‘Kou therapie’ ondergaan.

En ben je benieuwd of de Cryo Sauna ook iets voor jou is? Hier maak je een afspraak voor een gratis consult en een proefsessie voor €12,50!

PROEFSESSIE

LEES DIT OOK EVEN

LEKKER DICHTBIJ

LEES ALLE BLOGS

BLOG OVERZICHT