Minder spierpijn in 2019, dankzij deze 6 tips

– 3 januari 2019 / Mooi & Gezond –

Na een stevige work-out kun je een dag later wakker worden met spierpijn. Dat is helemaal niet erg, zie het als bewijs voor het harde werken. Maar dan: de tweede dag na de training voel je het nog steeds bij elke stap die je zet en je bent nog stijver dan je opa van negentig. Gelukkig kun jij ervoor zorgen dat je in 2019 minder spierpijn hebt met deze 6 simpele trucjes. 

 

Spierpijn is het bewijs voor het harde werken, maar kan behoorlijk in de weg zitten van je dagelijkse bezigheden. De trap niet op kunnen komen, niet naar de bovenste schappen in de supermarkt kunnen reiken of vergaan van de buikpijn tijdens het lachen. Allemaal gevolgen van een stevige work-out. Geen paniek, spierpijn hebben is heel normaal en je bent heus niet de enige die hier last van heeft.

Helaas kun je spierpijn niet volledig wegnemen, maar er bestaan wel een paar simpele trucjes om het minder te maken.

1. Stay hydrated

Wanneer je bloedfanatiek in de sportschool hebt staan pompen, is het handig om een flesje water in je tas te hebben. Een extra glas water drinken kan nooit kwaad, maar als je spierpijn hebt is dit helemaal een goed idee om voldoende water te drinken. Want als je voldoende drinkt is je bloed dun genoeg om goed te kunnen stormen. Daardoor is je lichaam beter in staat voedingsstoffen en afvalstoffen te transporteren. Zo helpt het drinken van water dus met het afvoeren van afvalstoffen die zorgen voor je spierpijn. Thee en water met smaakjes tellen natuurlijk ook mee.

2. Foamrollen

Niet iedereen is fan van deze fitness gadget, maar het kan je echt helpen tegen de spierpijn. Foamrollen werkt als een massage over je spieren, waardoor je lichaam sneller afvalstoffen kan afvoeren. Het heeft een positief effect op de doorbloeding en het maakt je spieren soepel. Op het moment dat je gaat foamrollen, kan dit juist pijnlijk zijn. Bijt toch even door de zure appel heen en je zult later dankbaar zijn. Je spieren voelen na afloop beter en de spierpijn verdwijnt sneller.

3. Slapen

Slaap wordt vaak onderschat, maar is van grote invloed op je hele lichaam. Als je slaapt heeft je lichaam volledig de tijd om te herstellen. Bovendien worden er in je slaap verschillende hormonen aangemaakt waar je de rest van de dag profijt van hebt. Bij te weinig of slecht slapen kan je lichaam minder goed functioneren waardoor je spierpijn minder snel verdwijnt. Slaap minstens acht uur om je lichaam de tijd te geven om te herstellen.

4. Bewegen

Ja, dat is toch juist de reden waarom ik nu last heb van spierpijn? Uiteraard is het nu niet de bedoeling dat je weer keihard gaat pompen in de sportschool. Maar spieren worden nog stijver als er weinig doorbloeding plaats vindt. Kies dus voor lichte vorm van beweging: een stukje wandelen, fietsen of zwemmen zijn goede opties voor spierherstel na een work-out. Zo stimuleer je de bloedsomloop en blijft de toevoer van bouwstoffen naar de spieren op gang. Ook helpt dit om de spieren losser te maken, wat de pijn uiteindelijk zal verminderen.

5. Eiwitten

Eiwitshakes, squats, groene sappen: we doen er van alles aan om fit te worden en te blijven. Eiwitten werken heel goed tegen spierpijn. Tijdens het sporten krijg je namelijk kleine scheurtjes in je spieren. De aminozuren in eiwitten herstellen je spieren weer. Eet dusEen eitje of een bakje Griekse yoghurt na je training, het liefst binnen een half uur. Dat zal zeker helpen tegen de ergste spierpijn.

6. Cryo sauna

De Cryo sauna helpt bij het verminderen van spierpijn na sport of inspanning. Gedurende 1 tot 3 minuten wordt je lichaam blootgesteld aan extreme kou door stikstof in gasvorm. Hierdoor krijgt jouw systeem als het ware een reset. Stap na je work-out dus de Cryo sauna in en voorkom ongewenste pijnklachten.

Ook is de Cryo sauna de optimale manier om blessures snel te laten verdwijnen en pijn te verlichten.

LEES DIT OOK EVEN

LEKKER DICHTBIJ