Ineke heeft reuma en dit is haar ervaring met de Cryo sauna

– 10 september 2019 / – Mooi & gezond –

Laten we er geen doekjes om winden: in ons land is er nog maar weinig onderzoek gedaan naar cryotherapie. Maar voor tal van reumapatiënten lijkt dat geen bezwaar: ze kiezen voor de behandeling met extreme kou om hun reumaklachten te behandelen, als aanvulling op een behandeling met medicatie. Zo ook Ineke en wij mochten haar wat vragen stellen.

Ineke heeft Reumatoïde artritis en sinds dertig jaar bemoeilijkt deze vorm van reuma haar in het uitoefenen van dagelijks voorkomende handelingen zoals met mes en vork eten, een deksel van een pot draaien maar vaak ook bij het lopen.

Zo’n drie jaar geleden nam ze voor het eerst een Cryo sauna ‘kuur’ bij ons af. Sindsdien weet zij haar reumaklachten redelijk onder controle te houden en gebruikt ze vrijwel geen medicatie meer.

In de regel komt ze zo’n twee keer per week bij ons langs voor 3 minuutjes extreme kou (-192 graden Celsius). Je kunt dus wel zeggen dat Ineke een ervaren Cryo sauna bezoeker is.

Ineke omschrijft de Cryo sauna als “Aangenaam koud de eerste twee minuten en dan nog even doorbijten. Valt reuze mee!”

Reuma aanval

Bij een heftige reuma aanval of bij vochtig weer, zowel in de zomer (wanneer er onweer op komst is) als in de overige jaargetijden, komt ze wat vaker langs voor een Cryo sauna sessie. Dan komt ze zo’n drie keer per week bij ons langs.

Bij zo’n heftige reuma aanval, ontsteken er doorgaans meerdere gewrichten. Handen en tenen, sleutelbeenderen, heupgewrichten zijn pijnlijk en belemmeren haar bij het bewegen. De Cryo sauna zorgt ervoor dat ze minder pijnklachten en ontstekingen heeft. Na het gebruik van de Cryo sauna voelt ze zich naar eigen zeggen “heerlijk en energieker”.

Geen medicatie meer

Vanwege de bijwerkingen van de medicijnen, gebruikt ze deze zo min mogelijk. Omdat de Cryo sauna geen bijwerkingen kent, geeft Ineke de voorkeur aan de Cryo sauna om de ontstekingen te lijf te gaan.

Ineke heeft dus veel baat bij de Cryo sauna. Bij de vraag of ze cryotherapie zou adviseren aan iedereen met reuma klachten, hoefde ze niet lang na te denken. “Zeker en in ieder geval een aantal weken uitproberen”.

Pijn en ontstekingen behandelen met kou blijkt dus zeer efficiënt bij reuma, polyartritis en fibromyalgie. Maar ook sporters maken er gebruik van om vlotter te recupereren en blessures te doen genezen.

Wil je langskomen voor een Cryo sauna sessie? Je kunt altijd, dus ook avonds én in het weekend, een afspraak maken.