Wereld muggendag, feiten en fabels!

– 20 augustus 2019 / – Mooi & gezond –

Muggen…..als ze al niet direct prikken dan kunnen ze je nog uit je slaap houden door hun irritante gezoem. 

En als je pech hebt dan word je de volgende ochtend ook nog wakker met tientallen muggenbulten….. 

Feit: krabben maakt de jeuk erger

Houd jezelf in en krab niet aan een muggenbult. Door te krabben wordt de jeuk erger. Koel de muggenbult of gebruik zalf tegen insectenbeten.

Fabel: muggen komen op licht af

Nee hoor! Muggen komen niet op licht af. Sterker nog, ze mijden het licht liever. De muggen komen af op de lichaamsgeur van mensen en vooral op de koolstofdioxide die we uitademen. Dat je ze ‘s avonds ziet zoemen in je slaapkamer, heeft simpelweg te maken met het feit dat je meer insecten ziet in het licht.

Fabel: een kruisje zetten in een muggenbult helpt

Het eerste wat we doen bij een muggenbult die jeukt is een kruisje op de bult zetten met je nagel. Het lijkt alsof een kruisje de jeuk verdooft, maar de jeuk maakt juist plaats voor pijn. En pijn is nu eenmaal beter te verdragen dan dat irritante gekriebel. Het is alleen wel tijdelijk en helpt dus niet echt.

Feit: sommige mensen zijn altijd de klos

Het is inderdaad zo dat sommige mensen vaker worden geprikt dan anderen. Er wordt wel eens gezegd dat dit te maken heeft met ‘lekker’ bloed of ‘zoet’ bloed. Maar dat is niet waar: de mug komt af op je lichaamsgeur. Of beter gezegd: aminozuren, sommige aminozuren geuren beter dan andere voor een mug. Dus als je pech hebt, ruik jij lekkerder dan je partner.

Fabel: een citroenkaars helpt tegen muggen

Op de tuintafel brandt vast een citroenkaars tegen muggen en andere insecten . Toch heeft zo’n citroenkaars maar een tijdelijke werking. Het is ook niet wetenschappelijk bewezen dat citronella helpt. Het stofje DEET houdt muggen wel op afstand, dit is echter een agressief middel en om die reden niet altijd een aanrader. Een klamboe boven je bed is wel effectief én onschadelijk!

Feit: Muggenfamilie is de dodelijkste

Malaria, dengue, gele koorts, het Zika- en Westnijlvirus: het zijn allemaal ziektes die overgebracht worden via besmet bloed van het ene individu naar het andere

Feit: dit houdt muggen echt op afstand:

  • Plaats een klamboe boven je bed;
  • Steek een wierookstokje aan;
  • Dek regentonnen en emmers met water af. Muggen planten zich voort in stilstaand water;
  • DEET is een agressief middel, maar als je echt last hebt of allergisch bent, is dit het enige dat helpt.

LEES DIT OOK EVEN