Hoe het bevriezen van je lichaam de sleutel kan zijn tot een betere gezondheid

– 12 augustus 2019 / – Mooi & gezond –

Bij Cryotherapie wordt gebruik gemaakt van extreem lage temperaturen van slechts -192 graden, om ontstekingen en pijn aan te pakken. Daarnaast vermindert de Cryo sauna stress, verhoogt het endorfines en helpt het bij het herstel van letsel.

Ook Nieuw-Zeeland Warriors-rugbyspeler Blake Green stapte de Cryo sauna in.
“Het voelt als een echt koude winterochtend in Nieuw-Zeeland als je geen kleren aan hebt”

Rugbyspeler Blake Green

Blake Green is een vaste klant van de Cryo Health Solutions-kliniek in North Shore – de enige kliniek die momenteel Cryotherapie op het Noordereiland aanbiedt.

Hij maakt gebruik van zowel Whole body Cryotherapie als plaatselijke Cryotherapie. Dit helpt hem bij het herstel tijdens het rugby league-seizoen. Blake Green zegt dat het de moeite waard is om die paar minuten extreme kou te doorstaan.

“Het valt mee, het is gewoon koud”, zegt hij. “Het klinkt allemaal vrij extreem, het is niet helemaal te vergelijken met een ijsbad maar het kan wel behoorlijk fris worden.”

“Ik vind het geweldig … Ik heb het gevoel dat ik er behoorlijk wat voordeel uit haal. Het is goed voor je immuunsysteem, en goed om ’s ochtends als eerste te doen om het lichaam te verjongen.”

Cryotherapie bij reuma

Ondanks de recente rage is cryotherapie niet nieuw in de sportwereld.

Cryotherapie is in 1978 in Japan ontstaan om reuma te behandelen. Daarna verplaatste cryotherapie zich snel naar Europa, waar topsporters een voorkeur vonden voor deze nieuwe methode boven de traditionele ijsbaden.

Fysiotherapeut Jill Somerville

Fysiotherapeut Jill Somerville zegt dat het werkt om eerst de thermoreceptoren (de warmte- en koudezintuigcellen) van de huid te activeren, voordat het lichaam wordt gepromoot om belangrijke enzymen en eiwitten vrij te maken voor ontstekingsremmers.

“De thermoreceptoren op je huid sturen een bericht naar je hersenen, je hersenen brengen je vervolgens in de overlevingsmodus. Vervolgens trekken alle kleine bloedvaten in je armen en benen samen,” legt Somerville uit. “Het trekt naar de kern, om je organen te beschermen. Terwijl het in je kern zit, wordt het volledig zuurstofrijk, en volgepompt met enzymen.

“Wanneer je uit de Cryo sauna stapt en je lichaam weer op kamertemperatuur komt, beginnen al die vaten die zijn samengetrokken vier tot vijf keer hun grootte te verliezen en al dat zuurstofrijke bloed wordt door je systeem gepompt.”

Somerville zegt dat atleten van elk niveau baat hebben bij deze vorm van koutherapie.
“Ze hebben altijd te maken met pijntjes en ontstekingen door de hoeveelheid stress die roofbouw pleegt op hun lichaam” zegt ze, “het helpt bij pijn, circulaties en vermindert ontstekingen, dus voor atleten is het enorm zinvol als het gaat om herstel.”

Cryotherapie bij Bruisz

Bruisz in Oosterbeek biedt cryotherapiebehandelingen aan voor het hele lichaam. Boek hier een proefsessie!

Proefsessie boeken

LEES DIT OOK EVEN

Meer blogs

LEKKER DICHTBIJ

Meer blogs