Let op! Nu al genoeg suikers binnen voor het hele jaar!

– 10 Juli 2019 / Lekker dichtbij –

Dat wij mensen veel suiker binnenkrijgen, is geen verrassing. Maar hier zal je van schrikken!

Het blijkt dat kinderen tussen de 4-8 jaar hun maximale hoeveelheid suiker nu al binnen hebben. En dit voor het gehele jaar!

Ook kinderen en volwassenen in andere leeftijdscategorieën, zitten al bijna op hun maximale hoeveelheid suikers.

Suikermaxdag 

De suikermaxdag is door Voedselwaakhond Foodwatch bedacht, om een inzicht te krijgen over hoeveel suiker we met zijn allen eten.

Kinderen met de leeftijd 4-8 jaar krijgen de meeste suikers binnen en zitten ook al vlot, binnen een half jaar, op hun maximale hoeveelheid.

Uit onderzoek blijkt dat deze leeftijdscategorie maar liefst 31 kilo suiker per jaar binnen krijgt.

De leeftijdscategorie van 9-13 jaar, bereikt hun maximale hoeveelheid ongeveer op 26 juli.

Hieronder bevindt zich een schema waar je de statistieken per leeftijdscategorie kan bekijken.

Richtlijn suiker

In 2015 publiceerde de Wereldgezondheidsorganisatie haar richtlijn voor de inname van suiker, voor kinderen en volwassenen.

Hierin adviseren ze om maximaal 10% van je dagelijkse energie uit “Vrije suikers” te halen.

Dit betekent voor volwassenen maximaal 50 gram suiker per dag.

Vrije suiker betekend de suiker die je toevoegt aan je voedingsmiddelen zoals Honing en Glucosestroop. Ook suikers die van nature aanwezig zijn in bijvoorbeeld vruchtensappen.

Alleen de suikers in vers fruit, groente en melk tellen hierbij niet mee.

We eten nog steeds te veel suiker

Dat juist kinderen vaak veel suiker binnenkrijgen is goed te verklaren zegt Hoogleraar Jaap Seidell.

“De meeste ouders weten niet dat er veel suikers zitten in vruchtensappen, ontbijtgranen, zuiveltoetjes etc. Omdat ze ook al niet veel eten, zijn de suikerproducten vaak het eten wat ze binnenkrijgen”

Bij tieners wordt dit vooral veroorzaakt door frisdranken, energie- en sportdrankjes.

De reden dat ouderen niet aan hun maximale hoeveelheid suikers komen, komt omdat ze in een tijd zijn opgegroeid waarbij suiker nog geen grote rol speelde. Bij hun zit het eten van suikers veel minder in het systeem.