Ben je snel geïrriteerd of boos? Dat zou aan je hormonen kunnen liggen!

– 29 juli 2019 / – Lifestyle –

Soms heb je van die periodes… Je raakt door het minste of geringste geïrriteerd, boos of voelt je zonder aanwijsbare reden heel erg down. Herkenbaar? Grote kans dat dit te maken heeft met je hormonen, want die hebben een grote invloed op onze hersenen en hoe we ons voelen. Er zijn hormonen die je een goed gevoel geven, de zogenaamde ‘feelgood’-hormonen, anderen kunnen deze juist tegenwerken. Gelukkig kun je met de volgende tips heel veel doen om die goede hormonen te stimuleren.

Er bestaan meerdere feelgood-hormonen en twee daarvan wil ik in de schijnwerpers zetten: serotonine en endorfine.

Serotonine

‘De grondstof van het belangrijkste feelgood-hormoon serotonine is tryptofaan. Hoe meer tryptofaan je lichaam krijgt, des te meer mogelijkheden je lichaam heeft om serotonine aan te maken’, schrijft hormoondeskundige Marjolein Dubbers in een blog voor Inspirerendleven.nl.

Voeding dat veel tryptofaan bevat is haver, boekweit, chiazaad, sesamzaad, zonnebloempitten, maar ook in champignons, basilicum, tempeh en parmezaanse kaas en gevogelte vind je dit aminozuur.

Endorfine

Nog zo’n stofje waar jij blij van wordt is endorfine, dit stofje wordt aangemaakt terwijl je lichaam lekker aan het sporten is. Dit zorgt ervoor dat je brein in een echte euforie stemming komt. Endorfine wordt ook wel de runner’s high genoemd.

Twee vliegen in een klap

Kun je wel een extra hulpmiddel gebruiken bij het stimuleren van die twee goede hormonen? Een Cryo sauna sessie kan jou op een volledig natuurlijke wijze een boost van twee van die feelgood-hormonen geven. Je voelt je na een sessie direct energieker door de vrijgekomen endorfine en serotonine.

De Cryo sauna is een uitzonderlijk effectieve manier om het lichaam te resetten. Gedurende 1 tot 3 minuten wordt je lichaam blootgesteld aan extreme kou (-192 graden Celcius) door stikstof in gasvorm. De kouprikkel helpt je af van diverse klachten en balanceert je hormoonspiegel. De behandeling duurt slechts 3 minuten en heeft géén bijwerkingen!