Ervaring: dit gebeurde er tijdens mijn cryobehandeling

– 7 juli 2019 / – Lifestyle –

Ik heb me laten vertellen dat het goed is zo nu en dan koud te douchen, lekker zelfs. Wat een gelul denk ik dan. Ik geloof mensen die zeggen dat ze koud douchen niet. In mijn ogen verzinnen ze dit om een ander zich een sukkel te laten voelen, en ik ben zo’n sukkel.

Maar goed, soms vertelt iemand je iets, of lees je ergens een artikel en kun je je er zo weinig bij voorstellen dat je het gedaan moet hebben om erachter te komen hoe het écht is. Denk hierbij aan skydiven, bevallen, een tepelpiercing laten zetten en je bevinden in een ruimte waar het kouder is dan op de zuidpool.

Dat laatste, van die kou, wekte mijn interesse. Dus deed ik een cryo sauna behandeling – waarbij je in een cabine stapt van -196 graden Celsius – en dit is wat er gebeurde.

Ik gebruikte de hittegolf van afgelopen week dan ook als het perfecte excuus om eens een cryobehandeling te proberen, ofwel mijzelf 1 tot 3 minuten blootstellen aan extreme kou tot maximaal -196 graden Celsius, door stikstof in gasvorm. Dat ging er als volgt aan toe…

Ik had gelezen over de voordelen van cryotherapie. Zo zou het goed zijn voor je doorbloeding, je slaap, je zou minder last ervaren van depressieve klachten, stress, cellulitis en spierpijn en ga zo maar door. Ik werd nieuwsgierig. Hoe zou het voelen om in zo’n koude ruimte te staan? Zou je echt voordelen merken? Ik besloot dat er maar een manier was om daar achter te komen, dus daar ging ik.

Is cryotherapie voor iedereen gezond?

Bij sommige gevallen wordt gebruik van de Cryso Sauna (cryobehandeling) afgeraden. Als je bepaalde ziektes, klachten of problemen hebt gehad, dan kan het zijn dat het niet verstandig is om een sessie te doen. Voordat ik de Cryo sauna in stap, moet ik dan ook een vragenlijst invullen. Gelukkig is alles in orde en kan ik me om gaan kleden. Nee, geen dikke trui en skibroek, maar ik ga alleen in mijn ondergoed de cabine in. Ik herhaal: Alleen. In. Mijn. Ondergoed. Gelukkig krijg ik wel warme sloffen en een badjas, deze mag ik aanhouden tot het gaat beginnen.

Zo werkt het

De medewerkster van Bruisz legt mij alles rustig uit: ‘Dit is de Cryo sauna cabine. Hier stap je zo alleen met je sloffen aan in. Vervolgens stel ik de lift in zodat je alleen met je hoofd boven de cabine uit komt. Daarna zet ik de cabine aan en krijg je elke 20 seconde een nieuwe pluk koude stikstof de cabine ingepompt.’

Ook vertelt ze mij dat je in het begin moeite kunt hebben met ademen. ‘Probeer normaal te blijven ademen en te blijven bewegen. Probeer het stikstof van je af te ademen. Je handen plaats je gekruist over je bovenlichaam of onder je oksels’ Duidelijk. Het wordt dus goed koud.

Dan gaat het beginnen.

Ik stap de cabine in en zodra de cabine aan gaat is koud, maar zeker te doen. Na twintig seconden krijg ik een nieuwe pluk stikstof de cabine ingepompt, waarna het duidelijk écht ijskoud is. Ik zie de cabine temperatuur snel zakken naar -110 graden Celcius en er hangt een dikke mistwolk om mij heen.

Het gevoel

‘Nog 30 seconden’, werd er van buiten de cabine geroepen. Terwijl ik in mijn hoofd aftel, bedacht ik me dat het me qua kou eigenlijk alles meeviel. Laten we eerlijk zijn, ik had nog nooit zo’n extreme kou ervaren, maar -196 graden klinkt kouder dan dat het werkelijk is.

De machine begon bij de laatste 5 seconden af te tellen, de tijd was om en bij de laatste piep werd de cabine opengemaakt door de medewerkster. En stap de gewone +twintig graden wereld in. Ik deed snel mijn badjas aan, sprong even op en neer om warm te worden en kleedde me weer om.

Het resultaat

Het was onwijs gaaf, concludeerde ik toen ik naar buiten liep. De medewerkster had mij verteld dat ik het resultaat vooral zou merken bij het slapen en bij het sporten. Ik moet toegeven dat ik die nacht erna niet bijzonder goed geslapen heb. Ik slaap altijd eigenlijk wel prima en ik had niet het idee dat het na mijn cryo sauna sessie nou veel beter was.

Bij het sporten daarentegen heb ik wel het idee dat ik verschil merkte. Nou weet ik natuurlijk niet 100% zeker of dit door de cryobehandeling kwam, of dat ik in mijn slaap ineens was omgetoverd tot een hardloop-wonder, maar de dag na de kou liep ik zonder moeite tien kilometer hard, terwijl ik de afgelopen maanden steeds niet verder kwam dan acht. Tijdens mijn rondje merkte ik verschil in mijn ademhaling, die ik ineens bijzonder goed onder controle kon houden en had ik na mijn loop minder last van spierpijn – bijna niet zelfs.

Zelf ervaren?

Zoals ik al verwachtte is cryotherapie écht iets dat je ervaren moet hebben om te weten hoe het voelt, dus ik zou het zeker aanraden. Wil jij ook weten hoe het voelt om je een keer te bevinden in een ijskoude ruimte? Probeer de Cryo sauna dan hier bij Bruisz in Oosterbeek!

Proefsessie boeken

LEES DIT OOK EVEN

Meer blogs

LEKKER DICHTBIJ

Meer blogs