Bij onze geboorte hebben we een aangeboren vermogen meegekregen om exact genoeg te eten. Helaas neemt dit vermogen af  tegen de tijd dat we naar school gaan. Doordat we niet meer luisteren naar verzadigingssignalen van ons lichaam ontstaat overgewicht. We gaan op dieet om het overgewicht te lijf te gaan en vervolgens leren we op gezette tijden en volgens bepaalde regels te eten. We leren eigenlijk ons hongergevoel te negeren. Want bij veel diëten heb je constant honger. Door het niet meer luisteren naar het ‘nu-eten’- signaal, reageer je ook niet meer op het ‘nu-stoppen’-signaal wat daar nauw mee in verbinding staat.

Jojo-effect
Zolang je de regels van het dieet volgt, val je af en blijf je op gewicht. Wijk je daarvan af, kom je direct aan. Omdat je niet meer goed kunt luisteren naar de signalen eet je nog meer dan voorheen met als gevolg dat je uiteindelijk zwaarder bent dan voor het dieet. Totdat je er weer genoeg van hebt en een volgend dieet gaat doen. Het jojo-effect is geboren! Nooit op dieet gaan, is dus de oplossing. Heb je inmiddels overgewicht dan wil je het jojo-effect voorkomen. Een bijna onmogelijke opgave dus. Een goed uitgangspunt is om het tot een minimum beperken. Anders gezegd, overgewicht meteen aanpakken bij een paar kilo. Even op rantsoen kost namelijk minder wilskracht dan een langdurig dieet.

Gezonde levensstijl
Gaat het om meer dan een paar kilo volg dan een dieet waar direct een goed voedingspatroon wordt aangeleerd. Voorkom zogenaamde crashdiëten waarmee je in korte tijd veel afvalt en daarna weer overgaat op normale voeding. Daarnaast is het raadzaam om te kijken naar je gedrag. Wanneer kom je in verleiding? Wat is de reden van jouw overgewicht? Nieuw gewoontegedrag moet aangeleerd worden om te voorkomen dat je levenslang op dieet bent.

Bruisz gaat op zoek naar de reden van het overgewicht en geeft samen met jou vorm aan een levensstijl die voor jou haalbaar en gezond is. Een leven lang dieet? Niet bij Bruisz!