Wat is diabetes en wat zijn de oorzaken van diabetes?

– 19 november 2019 / – Hart & ziel  –

We vinden het allemaal wel lekker om in de avond voor de tv te zitten met chips, snoep chocola en noem maar op… Maar is het wel goed voor je om zoveel ongezonde dingen te eten in een avond en hoe reageert jouw lichaam daarop?

Wat is diabetes?

Diabetes, oftewel suikerziekte is een stofwisselingsziekte waarbij de hoeveelheid suiker in het bloed te hoog is. Daarom wordt het ook wel suikerziekte genoemd. De suiker is afkomstig uit de koolhydraten in onze voeding. In veel producten zitten er koolhydraten in zoals, brood, koek en gebak. De koolhydraten uit onze voeding worden in onze lichaam omgezet in glucose, suiker dus. Het bloed vervoert dit naar alle cellen in het lichaam. Deze cellen gebruiken suiker als brandstof, hierdoor krijgen wij energie om te kunnen bewegen, te groeien en te denken. 

Minder energie bij suikerziekte?

Het bloed heeft insuline nodig om de brandstof glucose in de cellen te krijgen. Insuline is een hormoon dat wordt gemaakt in de alvleesklier. De alvleesklier maakt insuline aan en die komt terecht in het bloed, dat door het hele lichaam stroomt.  Hierdoor wordt de bloedsuikerspiegel verlaagt. Bij mensen met suikerziekte maakt de alvleesklier te weinig insuline. Het lichaam kan hierop niet goed reageren, waardoor het mis kan gaan. Er kunnen klachten ontstaan door teveel suiker in het bloed en je kunt een tekort aan brandstoffen hebben in de cellen. De vermoeidheid bij diabetes komt doordat de cellen van het lichaam niet genoeg energie krijgen. Wel is er dus teveel suiker, maar dat kan jouw lichaam niet gebruiken als energie. 

Klachten bij diabetes


Er zijn verschillende types voor diabetes. Bij diabetes type 1 wordt het meestal snel ontdekt. We hebben een aantal mogelijke klachten op een rijtje gezet voor diabetes type 1:

  • Veel dorst en veel plassen
  • Veel honger hebben of juist helemaal niet
  • Pijn in de benen bij het lopen
  • Veel moe zijn
  • Wazig zien
  • Misselijk zijn, gevolg overgeven
  • Tintelingen in handen en/of voeten

Oorzaak van diabetes


Er is veel onderzoek naar diabetes type 1 gedaan, maar helaas kunnen wetenschappers de oorzaak nog niet helemaal verklaren. Mogelijk speelt erfelijkheid een oorzaak. Verder kunnen gluten, virussen en koemelk voor baby´s een oorzaak zijn. Het is belangrijk om op je voeding te letten. Daarnaast is het niet goed voor je gezondheid om eten te eten waar veel suiker in zit. Hierdoor zou je andere nadelige gevolgen kunnen oplopen zoals, vermoeidheid en nierproblemen.